
Rostasfilé med balsamico-svampgratäng
Rostasfilén är en oerhört god och smakrik bit österbottniskt nötkött från Familjen Snellman. En nyhet som kom 2023 och som blivit en succé! Detta recept med en härlig svampgratäng & rostasfilèn är ett måste att testa.

I recept används Rostasfilè
- 1 st Rostasfilé från Familjen Snellman cirka 1 kg
- 2 msk smör
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk torkad timjan
- 1 st vitlök
- 200 g champinjoner
- 200 g gröna bönor
- 1 st rödlök
- 2 ms olja
- 1-2 msk balsamicosirap
- Flingsalt
- Färsk timjan
-
Tag köttet ur kylskåp en timme innan tillagning. Torka av köttets yta med hushållspapper.
-
Bryn biten i smör tills den är vackert brun i sin helhet.
-
Gnid in köttet med salt, svartpeppar och timjan. Lägg köttbiten i en ugnsform. Skär en skiva från en hel vitlök, pensla den med en klick smör och lägg i formen.
-
Sätt in en termometer i den tjockaste delen av köttet. Tillaga i ugnen vid 125 grader i cirka 50 minuter, tills köttets innertemperatur når 56 grader.
-
Låt köttet vila inslagen i aluminiumfolie medan du förbereder svamp- och böngratängen.
-
Rengör svamparna och halvera de största exemplaren. Skölj bönorna. Skala och skär rödlöken i klyftor. Förväll eller koka bönorna i saltat vatten i cirka 3-5 minuter precis innan servering. Kyl ner i kallt vatten.
Hetta upp olja i en stekpanna. Tillsätt svamp och rödlök. Stek i några minuter på hög värme.
-
Tillsätt bönorna och balsamicosirap. Fortsätt steka på medelvärme i några minuter. Pressa vitlöksklyftorna från den rostade vitlöken i pannan. Smaksätt med flingsalt.
-
Skär köttet i tunna skivor. Lägg upp på serveringsfat. Strö över färsk timjan, och krydda lätt med flingsalt och svartpeppar.
-
Servera köttet tillsammans med svamp- och böngratängen.
Hitta Snellmans produkter nära dig
Sök enligt postnummer eller hemort och navigera dig fram till fantastiskt goda produkter i din butikshylla