Våra produkter Vårt ansvar Familjen Snellman Recept På gång Kontakta oss Produktkatalog
entrecote

Smörstekt entrecôte med jordärtskocksgratäng och pepparsås

4
01:00
Entrecôte recept Festmat

Vår kompis Micke Björklund är en verklig köttmästare i köket, och när det kommer till att göra magiska saker med vår entrecôte av absolut bästa kvalitet är han helt enkelt vår go-to-kille. I det här receptet ligger magin i den saftiga och smakrika gratängen och den ljuvligt goda och lena pepparsåsen. Kolla in Mickes tillredningsvideo på hans Instagram-konto.

Ingredienser
Köttet:
  • 600 g högklassig entrecôte från Familjen Snellman
  • 50 g smör
  • 4 kvistar timjan
  • 4 krossade klyftor vitlök
  • salt
  • svartpeppar
Jordärtskocksgratäng::
  • 600 g mjölig potatis
  • 400 g jordärtskocka
  • 2 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl riven ost
  • salt
Pepparsås::
  • 1 msk grönpeppar
  • 1 msk svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • smör
  • 5 dl buljong
  • 5 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • salt
  • peppar
Gör så här
  1. KÖTTET: Ta ut köttet från kylen och låt stå i rumstemperatur i cirka en timme. Skär sen upp köttet i 150 grams biffar och salta och peppra köttet rejält.
  2. Stek i torr panna och vänd köttet då det fått fin färg, tillsätt då även smör, vitlök och timjan. Ös köttet med smöret i pannan medan du steker. Du kan också tillreda köttet på grillen.
  3. När biffarna fått fin färg på båda sidorna lyfter du upp det från stekpannan och häller över smöret på köttet. Låt vila i minst 15 minuter innan skivning.
  4. GRATÄNG: Värm ugnen till 200 grader. 2. Skala och skiva potatisen och jordärtskocka tunt.
  5. Smält smör i en tjockbottnad kastrull och stek potatisen och jordärtskockan tills den fått lite färg och salta sedan. Slå på grädde, mjölk och riv i vitlöken.
  6. Tillsätt osten och jordärtskockan och låt koka upp.
  7. Överför gratängen till en ugnsform, eller grädda i stekpannan, strö över osten och baka i ugn tills potatisen är mjuk, i cirka 30 minuter.
  8. SÅSEN: Skala lök och äpple, skär i bitar. Fräs grönpeppar, svartpeppar, gul lök och äpplebitar i lite olja.
  9. Häll på buljong och grädde. Koka till fin konsistens.
  10. Mixa såsen och runda där av med creme fraiche och smör. 5. Sila av den och smaka av den med salt och peppar. Servera den gärna skummig.

Hitta Snellmans produkter nära dig

Sök enligt postnummer eller hemort och navigera dig fram till fantastiskt goda produkter i din butikshylla

Skriv en recension