Våra produkter Vårt ansvar Familjen Snellman Recept På gång Kontakta oss Produktkatalog

Entrecôte med Janssons frestelse

4
01:15
Entrecôte recept

Aningen optippat, defintivt annorlunda men verkligen gott. Smakerna kompletterar varandra oerhört väl i detta recept av Micke Björklund, där den österbottniska entrecoten från Familjen Snellman spelar huvudrollen!

Ingredienser
Entrecôte:
  • 750 g Familjen Snellman entrecôte
  • salt
  • svartpeppar
  • timjan
Janssons frestelse:
  • 2 gula lökar, hackade
  • 1 kg fast potatis
  • 250 g anjovis (+spadet)
  • 4 dl vispgrädde
  • svartpeppar
  • salt
  • smör
  • 2 msk ströbröd
Bearnaisesås:
  • 200 g smör
  • 1 schalottenlök, finskuren
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • ½ dl vatten
  • 1 kruka dragon
  • 2 äggulor
  • ½ dl persilja, finskuren
  • salt
  • svartpeppar
Gröna bönor:
  • 300 g gröna bönor, gärna färska men frysta går bra
  • 1 schalottenlök, finskuren
  • 1 msk smör
  • ½ citron, saften
  • salt
  • svartpeppar
Gör så här
  1. Börja med att sätta ingång Jansson. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Stek löken mjuk i smör, tillsätt sedan grädde och anjovisspadet och smaksätt sedan med salt och peppar. Skala potatisen och skär fina strimlor.
  3. Lägg den skurna potatisen och anjovisfileérna i en ugnsfast form. Häll över anjovisgrädden, blanda runt och avsluta med att klicka ut smör och strö över ströbrödet.
  4. Baka den i mitten av ugnen i cirka 30 minuter och ta samtidigt itu med övrigt.
  5. Se till att ta fram köttet i rumstemperatur en timme innan stekning. Skär köttet i tjocka biffar, salta och peppra båda sidorna av köttet och lägg på några timjankvistar.
  6. Grilla cirka fem minuter på varje sida eller tills man ser att köttsaften börjar tränga sig fram. Lyft biffarna från grillen och låt vila minst 15 minuter innan servering.
  7. Gör bernaisesåsen: Smält smöret och dra det av värmen.
  8. Koka upp lök, vinäger och vatten och låt koka tills cirka en msk återstår.
  9. Plocka bladen från dragonen och finskär dem, om dragonstjälkarna är späda så kan man skära ner dem också. Tillsätt dem i vinägerreduktionen och dra den från värmen.
  10. Vispa ner äggulorna i reduktionen och vispa det på låg värme tills ägget börjat tjockna. Dra sedan ägget av värmen och vispa kraftigt i smöret i en tunn stråle.
  11. Tillsätt den finskurna persiljan och smaka av med salt och peppar.
  12. Gör slutligen bönorna. Skär av ändarna på bönorna och stek dem i smör i cirka en minut.
  13. Tillsätt löken, salt och peppar och stek ytterligare cirka en minut och pressa sedan i citronen.

Hitta Snellmans produkter nära dig

Sök enligt postnummer eller hemort och navigera dig fram till fantastiskt goda produkter i din butikshylla

Skriv en recension