Entrecôte med Janssons frestelse
Aningen otippat, defintivt annorlunda men verkligen gott. Smakerna kompletterar varandra oerhört väl i detta recept av Micke Björklund, där den österbottniska entrecoten från Familjen Snellman spelar huvudrollen! Kolla in receptvideon!
- 750 g Familjen Snellman entrecôte
 - salt
 - svartpeppar
 - timjan
 
- 2 gula lökar, hackade
 - 1 kg fast potatis
 - 250 g anjovis (+spadet)
 - 4 dl vispgrädde
 - svartpeppar
 - salt
 - smör
 - 2 msk ströbröd
 
- 200 g smör
 - 1 schalottenlök, finskuren
 - 3 msk vitvinsvinäger
 - ½ dl vatten
 - 1 kruka dragon
 - 2 äggulor
 - ½ dl persilja, finskuren
 - salt
 - svartpeppar
 
- 300 g gröna bönor, gärna färska men frysta går bra
 - 1 schalottenlök, finskuren
 - 1 msk smör
 - ½ citron, saften
 - salt
 - svartpeppar
 
- 
Börja med att sätta ingång Jansson. Sätt ugnen på 175 grader.
 - 
Stek löken mjuk i smör, tillsätt sedan grädde och anjovisspadet och smaksätt sedan med salt och peppar. Skala potatisen och skär fina strimlor.
 - 
Lägg den skurna potatisen och anjovisfileérna i en ugnsfast form. Häll över anjovisgrädden, blanda runt och avsluta med att klicka ut smör och strö över ströbrödet.
 - 
Baka den i mitten av ugnen i cirka 30 minuter och ta samtidigt itu med övrigt.
 - 
Se till att ta fram köttet i rumstemperatur en timme innan stekning. Skär köttet i tjocka biffar, salta och peppra båda sidorna av köttet och lägg på några timjankvistar.
 - 
Grilla cirka fem minuter på varje sida eller tills man ser att köttsaften börjar tränga sig fram. Lyft biffarna från grillen och låt vila minst 15 minuter innan servering.
 - 
Gör bernaisesåsen: Smält smöret och dra det av värmen.
 - 
Koka upp lök, vinäger och vatten och låt koka tills cirka en msk återstår.
 - 
Plocka bladen från dragonen och finskär dem, om dragonstjälkarna är späda så kan man skära ner dem också. Tillsätt dem i vinägerreduktionen och dra den från värmen.
 - 
Vispa ner äggulorna i reduktionen och vispa det på låg värme tills ägget börjat tjockna. Dra sedan ägget av värmen och vispa kraftigt i smöret i en tunn stråle.
 - 
Tillsätt den finskurna persiljan och smaka av med salt och peppar.
 - 
Gör slutligen bönorna. Skär av ändarna på bönorna och stek dem i smör i cirka en minut.
 - 
Tillsätt löken, salt och peppar och stek ytterligare cirka en minut och pressa sedan i citronen.
 
Hitta Snellmans produkter nära dig
Sök enligt postnummer eller hemort och navigera dig fram till fantastiskt goda produkter i din butikshylla
    
    
    
Gott.