Fläskfilé med potatissallad, halloumi och Micke Björklunds glaze
Fläskfilé med potatissallad
En somrig rätt på fläskfilé med en härlig glaze, varvat med stekt halloumi och en fräsch potatissallad. Receptet är gjort av den åländske stjärnkocken och mediepersonligheten Micke Björklund inom ramen för miniserien ”Mickes matresa”. Och hans glaze passar otroligt bra med vår fläskfilé med potatissallad!
I receptet används Premium Putsad Fläskfilé
Fläskfilén är god och mångsidig och fungerar både i vardagen och till fest. Lika god i ugn, stekpanna eller på grillen.
En somrig rätt på fläskfilé med en härlig glaze, signerat Micke Björklund.
- 1 st fläskfilé från Familjen Snellman
- salt och peppar
- smör för stekning
- vitlök vid stekningen (om så önskas)
- 1 paket Halloumi eller annan grillost
- 200 g färksost (naturell)
- ca. 15 st nypotatis (putsade, kokta och avsvalnade)
- 1 st äpple
- 1 st saltgurka
- 1 st rödlök
- ca. 15 st kapris
- 1 tsk god senap
- gräslök
- 2 dl flytande honung
- 1 msk tomatpuré
- 1 skvätt soja
- Kött (förberedelser): Skär filén i tre delar längs med, den är så mör att man inte behöver följa fibrerna. Salta och peppra filéerna på en skärbräda på båda sidorna och låt vila medan du gör potatissalladen. Potatissallad
- Potatissallad: Slå i färskosten i en skål, fyll på med halverad nypotatis som du kokat och putsat på förhand. Skär bitar av saltgurkan, men finhacka den inte. Lägg i skålen. Riv äpplet på det grövsta bettet på ett traditionellt rivjärn och slå i skålen, hacka rödlöken och kaprisen och fyll på. Slå i en rejäl klick riktigt god senap. Rör ihop ingredienserna och tillsätt gräslök för färgens och smakens skull. Förbered gärna potatissalladen en dag på förhand om du vill, smaken sätter sig bättre då.
- Glaze: Rör ihop glaze-ingredienserna så den får en jämn konsistens. Smaka av för att hitta rätt balans mellan sötma och sälta.
- Kött och halloumi (stekning): Skär tjocka skivor av halloumin. I en stekpanna använder du rejält med smör och lägger i köttbitarna. Stek rejält men inte för länge, färgen är en bra indikator för när det löns att svänga om. Du kan skära och kasta i lite vitlök på slutrakan för att ge en fin smak. I den andra stekpannan steker du samtidigt halloumin på lite lägre värme. Var noggrann så du inte bränner halloumin. Avrunda stekningen genom att ösa glaze över köttbitarna på bägge sidor och låt ta smak och ta värme.
- Tranchering: Konstruera en vacker portion genom att skära köttet på tvären i mindre bitar. Börja med potatissalladen, toppa med kött och halloumi om vartannat och avrunda med färsk persilja och strö glaze över härligheten.
Hitta Snellmans produkter nära dig
Sök enligt postnummer eller hemort och navigera dig fram till fantastiskt goda produkter i din butikshylla
Recept
Fläskfilé med potatissallad från Familjen Snellman
Receptet för vår fläskfilé med potatissallad är utformat enligt samma principer som vi följer när vi tillverkar våra produkter och därför är vårt mål alltid den bästa smaken och så naturliga råvaror som möjligt. Läs mer om vårt ansvar för hållbarhet, vår användning av färskt kött och hur vi värnar om djurens välmående.