
Thai-inspirerade grillspett med kokos
Testat alla möjliga smakupplevelser på grillen? Dags att pröva kokos då! Dessa spett gör sig mycket väl på grillen, men kan också tillredas i ugnen. Den tropiska smakupplevelse kompletterar du perfekt med en mjuk bädd av kokosris.
- 1 st fläskfilé ca 650 g
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 tsk riven färsk ingefära eller ingefärapasta
- 1 st lime (saften och skalet)
- 1 tsk kokosmjöl
- 2 tsk spiskummin
- 1 tsk mald koriander
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- 2 msk farinsocker
- 1 nypa cayennepeppar
- 1 tsk curry
- 2 msk sojasås
- färsk koriander för serveringen
- 3 dl basmatiris
- 4 dl vatten
- 2 msk lime- eller citronsaft
- 2 dl kokosmjölk
- 0,5 dl finhackad koriander
- Hacka vitlöken, skala ingefäran och riv sedan den. Tvätta din lime och riv skalet, kläm ur saften och spara.
- Rör ihop alla ingredienser för marinaden. Skär fläskfilén i skivor och lägg i marinaden. Täck skålen med plastfilm och ställ i kylskåpet för att ta smak i minst ett par timmar, gärna ett dygn.
- Ta ut köttet i rumstemperatur i god tid innan du börjar grilla. Blötlägg grillpinnarna i kallt vatten i 10 minuter. Trä 3-4 köttbitar på varje spett.
- Ställ in grillen på medelvärme. Grilla med tålamod, rotera pinnarna ofta och håll på i 15 minuter samtidigt som du penslar köttet med några minuters mellanrum. Du kan också använda grill-inställningen på din varmluftsugn och köra 225 grader i 15-20 minuter om det är mer bekvämt.
- Kokosris. Görs i ordning innan köttet går på grillen. Skölj riset och tillsätt i kokande vattnet limejuicen. Låt koka i några minuter innan du tillsätter kokosmjölken. Koka upp rejält och tag av plattan. Täck med lock och låt vätskan dra sig i drygt 20 minuter.
- Servera spetten på en bädd av kokosris med riven koriander.
Hitta Snellmans produkter nära dig
Sök enligt postnummer eller hemort och navigera dig fram till fantastiskt goda produkter i din butikshylla