Mustig fläskfilégryta med rotfrukter i ugn
Familjen Snellmans läckra fläskfilégryta
I denna fläskfilégryta jobbar alla ingredienser tillsammans för maximal smak och saftighet och du får tid för annat under tiden. Det goda spadet från köttet, grönsakerna och citronen blir en delikat sås tillsammans med crème fraiche. Detta är ett en fläskfilégryta som måste testas!
I receptet används Premium Putsad Fläskfilé
Fläskfilén är god och mångsidig och fungerar både i vardagen och till fest. Lika god i ugn, stekpanna eller på grillen.
- 1 st Fläskfilé av lantgris
- 600 g potatis (färskpotatis)
- 400 g morötter
- 100 g fänkål
- 1 gul lök
- 1 liten kålrabbi
- 1 liten zucchini
- 2 msk rapsolja
- salt och peppar
- 4 dl vatten
- 1 köttbuljongtärning
- 2 msk smält smör
- 1 dl hackad persilja
- 3 krossade vitlöksklyftor
- saft av en halv citron
- spad ur formen
- 1 brk crème fraiche
- 2 msk majsstärkelse utrörd i kallt vatten
- Tvätta potatisen och skär den i klyftor. Skala morötterna och skär dem i grova bitar. Ansa fänkålen, skär bort rotfästet och skär den i skivor.
- Skala löken och strimla den. Skala kålrabbin och skär den i tärningar. Skär zucchini i bitar.
- Varva alla grönsaker och rotfrukter i en stor ugnsform. Ringla över rapsolja och krydda med salt och peppar. Stek grönsakerna i ugnen i på 175 C i 25 minuter.
- Under tiden grönsakerna steks, förbered köttet och buljongen.
- Köttet; putsa filén från eventuella senor och massera sedan in salt och peppar, vi har använt en pepparmix med flera olika sorters peppar.
- Värm en stekpanna riktigt het och tillsätt en klick smör. Bryn filén runt om i pannan, bara tills den fått fin färg på ytan, inte längre. Ta sedan köttet av värmen.
- Ta ut grönsakerna ur ugnen och placera köttet i mitten av formen tillsammans med grönsakerna. Stick ner en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
- Rör ihop alla ingredienser till buljongen, den går enklast att blanda ihop då du använder varmt vatten.
- Häll buljongen över grönsakerna och köttet. Vispa gärna ur stekpannan som du stekte köttet i med litet vatten och häll även detta över köttet.
- Stek alltsammans i 25 – 30 minuter i 175 C tills köttermometern visar 70 grader. Ta upp köttet på en skärbräda och låt vila en stund innan du skär upp det i skivor.
- Häll av spadet ur formen i en liten kastrull, koka upp och tillsätt crème fraiche. Smaka av såsen och red av med majsstärkelse.
Hitta Snellmans produkter nära dig
Sök enligt postnummer eller hemort och navigera dig fram till fantastiskt goda produkter i din butikshylla
Recept
Läcker fläskfilégryta från Familjen Snellman
Receptet för vår fläskfilégryta med rotfrukter är utformat enligt samma principer som vi följer när vi tillverkar våra produkter och därför är vårt mål alltid den bästa smaken och så naturliga råvaror som möjligt. Läs mer om vårt ansvar för hållbarhet, vår användning av färskt kött och hur vi värnar om djurens välmående.