Gris- och grönsaksplåt med läcker sås av bacon och kantareller
Fläskfilé med kantareller
En riktig försommarläckerhet som är både enkel och smidig att tillreda. Vår gris- och grönsaksplåt präglas av fläskfilé med kantareller. Allt det magiska händer på en och samma plåt – helheten kronas sen av en krämig sås på bacon och kantareller.
Recept och foto: Satokausi.fi
I receptet används Premium Putsad Fläskfilé
Fläskfilén är god och mångsidig och fungerar både i vardagen och till fest. Lika god i ugn, stekpanna eller på grillen.
En försommarläckerhet som är både enkel och smidig.
- 1 st Familjen Snellman fläskfilé
- 2 msk rub- eller grillkrydda
- 600 g färskpotatis
- 1 knippe morötter (ca. 5 st)
- 200 g broccolini
- färsk timjam
- salt och svartpeppar
- 1 paket god bacon (á 150 g)
- 1-2 st lökknippe
- 1 l kantareller
- 3 dl matgrädde
- 1 tsk köttbuljongspulver
- salt och svartpeppar
- Tag filén i rumstemperatur ca en timme innan du inleder matlagningen. Avlägsna hinnorna från köttet och gnid in din rub- eller grillkrydda samt salt och svartpeppear. Ställ filén på en ugnsplåt och lägg i en temperaturmätare.
- Tvätta potatisen och skär ner till munsbitar. Gnid in lite olja i potatisen och sprid ut på plåten runt din filé. Ställ plåten i en 200-gradig ugn i ca 20 minuter.
- Skär blasten av motoren, tvätta väl och skär itu på längden. Sprid ut broccolini och morötter på plåten runt filén och krydda grönsakerna med en nypa salt. Sätt härligheten tillbaka i ugnen och fortsätt grädda tills innertemperaturen i filén når 70 grader.
- Kontrollera att dina grönsaker är färdiga. Vid behov plockar du bort den klara filén och låter grönsakerna mysa sig klara ännu en stund. När allt är klart täcker du in plåten med folie en stund innan serveringen. Avrinda med att krydda plåten med finhackad timjam.
- Servera plåten tillsammans med såsen av bacon och kantareller.
- Hacka löken och ditt bacon. Flytta de gröna delarna av löken till sidan, de tillsätts i såsen i slutskedet. Riv de större kantarellerna i mindre bitar, mindre kantareller använder du som sådana.
- Bryn ditt bacon. Tillsätt lökens vita, finhackade delar och stek i några minuter. Avrunda slutligen med kantarellerna som du steker tills den mesta vätskan avlägsnat sig.
- Tillsätt matgrädde och köttbuljongpulver och låt såsen puttra sakteliga i 5-10 minuter. Sist röd du ner lökens gröna delar och avrundar kryddningen med salt och svartpeppar.
Hitta Snellmans produkter nära dig
Sök enligt postnummer eller hemort och navigera dig fram till fantastiskt goda produkter i din butikshylla
Recept
Fläskfilé med kantareller från Familjen Snellman
Receptet för vår fläskfilé med kantareller är utformat enligt samma principer som vi följer när vi tillverkar våra produkter och därför är vårt mål alltid den bästa smaken och så naturliga råvaror som möjligt. Läs mer om vårt ansvar för hållbarhet, vår användning av färskt kött och hur vi värnar om djurens välmående.