Ryggbiff med tomatsallad, stjälkbroccoli och vitlökssmör
4
00:50
En saftig ryggbiff med sommarfräscha tilltugg i form av tomatsallad, parmesandrypande stjälkbroccoli och ett vansinnigt gott kryddsmör. Receptet är gjort av den åländske stjärnkocken och mediepersonligheten Micke Björklund inom ramen för miniserien ”Mickes matresa”.
En saftig ryggbiff med sommarfräscha tilltugg av och med Micke Björklund!
- 1 st Herr Snellmans ryggbiff
- flingsalt
- svartpeppar ur kvarn
- 1 ask små körsbärstomater
- 1 skvätt vitvinsvinäger
- 0,5 - 1 dl olja
- en halv rödlök
- salt
- 250 g smör
- 4 st vitlöksklyftor + flingsalt
- persilja
- rejält med salt och lite peppar
- 150 g broccolini (en påse)
- riven parmesanost
- salt
- Ta fram köttet i rumstemperatur i god tid före tillredningen. Skär först av senan från köttets yta, men låt övrigt fett bli kvar. Skär fyra biffar av köttbiten och krydda bitarna på bägge sidor med salt och peppar minst en timme innan du skall steka.
- Tomatsallad: Halvera tomaterna och ställ i en liten skål. Salta och häll över vinäger och olja och fyll på med en halv rödlök som du först hackar fint. Avrunda med ett drygt halvt dussin basilikablad som du kan riva mindre bitar och röra ner i skålen. Ställ sen skålen åt sidan.
- Kryddsmör: Ta fram smöret i rumstemperatur så det får mjukna i en skål. Rör ner salt och peppar. Grovhacka vitlöken och mal ner den till en puré med hjälp av flingsaltet du använder som ”sandpapper”. Använd knivbladet för att pressa fram smaken. Rör ner en näve finhackad persilja i smöret. Rör inte för mycket, låt smöret bevara en aningen grövre struktur.
- Stjälkbroccoli: Fritera stjälkbroccolin (broccolinin) i olja i en fritös enligt instruktioner eller i en airfryer (200 grader, 6-7 minuter, längre vid behov). Salta broccolinin och riv parmesanost över den varma broccolinin och rör om så att osten binder sig fast.
- Stekning: Stek biffarna till medium på varm panna. Det räcker med ett par minuter på varje sida, använd sensorisk bedömning för att avgöra när det är dags att svänga, en frasig stekyta är önskvärd. Köttsaften behöver få komma till ytan innan svängning. Använder du stektermometer är Mickes tips att biffen är perfekt medium vid 55 grader. När du bedömer att biffen är klar sänker du temperaturen på plattan. Klicka några matskedar av ditt kryddsmör över biffarna i den varma pannan och låt smälta ner. Fortsätt ösa smält smör över biffarna i pannan som du stänger av, låt biffarna mysa i smörpannan en stund.
- Transchering: Inled med tomatsallad, skär skivor av köttet och lägg över tomatbädden och sprid ut kryddsmör över köttbitarna. Toppa med broccolini – om du vill kan du ännu riva parmesan över hela upplägget.
Hitta Snellmans produkter nära dig
Sök enligt postnummer eller hemort och navigera dig fram till fantastiskt goda produkter i din butikshylla