Våra produkter Vårt ansvar Familjen Snellman Recept På gång Kontakta oss Produktkatalog
Foto: Annastina Piippo

Underbart och minnesvärt för alla – så här tar du matallergierna i beaktande när du ställer till barnkalas

Så här tar du matallergierna i beaktande när du ställer till barnkalas.

Av alla barn i Finland är det beräknat att mellan 3-9 procent lider av någon form av matallergi. Uppskattningsvis undviker runt en tredjedel av Sveriges befolkning idag ett eller flera livsmedel pga allergi eller överkänslighet, enligt Astma- och allergiförbundet.

Det här innebär att det med allra största sannolikhet finns en matallergieker på ditt barns klass, hobbygrupp eller i bostadskvarteret. Undertecknad har en svår nötallergiker i familjen, så ämnet är bekant också på ett personligt plan.

Text: Suvi Myllymäki
Bilder: Annastina Piippo

Det finns många typer av allergier och överkänsligheter för olika ämnen, och de varierar ofta i grad och effekt. En stor del av barnens matallergier ger med sig med stigande ålder, medan andra kan hålla i sig livet ut. På Snellmans köttförädling, som tillverkar produkterna under varumärket Familjen Snellman, tar vi allergenerna i beaktande redan i produktionen.

Graden av allergi varierar ofta och kan också avvika en del från fall till fall. En som är allergisk mot mjölk kan klara av små mängder av drycken utan problem medan en annan av samma mängd kan drabbas av svåra, till och med livshotande reaktioner.

Bra kalas för alla

Finns det bland kalasgästerna eller hos födelsedagsbarnet själv en mycket svår allergi (anafylaktisk) finns det orsak att stryka de aktuella livsmedlet från menyn helt och hållet.

Foto: Annastiina Piippo

Svåra allergener är oftast nötter, mjölk, ägg, fisk och olika spannmål.

Det finns till och med fall där också luftburen kontakt med ett givet ämne kan orsaka reaktioner. Då finns det all orsak att i god tid vara i kontakt med det allergiska barnets föräldrar och gemensamt fundera hur festen kan göras trygg för alla involverade.

En lika behandling har oerhört stor betydelse för det allergiska barnet. Undertecknad har upprepade gånger fått välkomna hem en överlycklig allergison från ett kalas, där hans behov tillgodosetts.

Då brukar han också be mig tacka arrangören en extra gång för den härliga bjudningen!

Noga med ämnesförteckningarna

De vanligaste allergenerna bör vara tydlig utmärkta på förpackningen. Ofta sker det dessutom med understrykning eller VERSALER och fet stil, för att de skall vara enklare att upptäcka och beakta.

I vissa fall innehåller produkten i sig inte en allergen, men produktionen av produkten kan ha ägt rum i ett utrymme där allergenen behandlas. Då står det ofta omnämnt på förpackningen, till exempel i formen ”glutenfri, tillverkad i utrymmen där det hanteras vete”.

Foto: Annastiina Piippo

Den här informationen kan för mången vara av största vikt, men hur och var på förpackningen informationen framkommer kan variera från produkt till produkt.

En del allergiker kan eventuellt använda också dessa produkter medan det är helt uteslutet för andra. En direkt fråga till ett allergibarns föräldrar är ofta enklaste sättet att ta reda på fakta.

Enkelt och färgglatt!

Generellt kan man konstatera att väntevärdet hos kalasgästerna inte alltid är allt för högt uppskruvade när det kommer till den salta dukningen. Barnens ständiga favoriter – t.ex. knackkorvar och köttbullar – går lätt att tillreda på ett läckert sätt om man serverar dessa tillsammans med en uppsättning finfina frukter och bär.

Det går lätt att till exempel söka inspiration för en kalasdukning via sociala medier.

En köttbulle går smidigt att sticka på en grillpinne och ställa fram slutresultatet i en blomvas. Knackkorvarna kan man enkelt göra om till små söta bläckfiskar och ställa fram på en bricka tillsammans med grönsaker och dippskålar.

Välj trygga produkter

Familjen Snellmans knackkorv, grillkorv och pålägg är allergivänliga i sina egna kategorier och passar för många specialdieter.

svenska Allergi- och Astmaförbundets hemsidor finns mycket bra information.

Foto: Annastiina Piippo

Minneslista för minnesvärt kalas för alla involverade

  1. Ställ frågan om allergi redan i inbjudan. Det här ger dig gott om tid att lugnt förbereda festdagens dukning.
  2. Fråga modigt om du inte vet. Trygga råd och tips får du naturligtvis via barnets föräldrar. De har ofta en egen lista och uppfattning om vilka läckerheter som går vägen. Det gör också ditt eget arbete enklare i butiken.
  3. Förvara alla förpackningar. Allergibarnets föräldrar och läskunniga barn har vanan inne att spola igenom innehållsförteckningar med vaket öga. När du har originalförpackningen kvar går det enkelt att i stunden kolla upp osäkra detaljer.
  4. Berätta för barnet att hens allergier tagits i beaktande. En festlig dukning med många alternativ kan till och med uppfattas som skrämmande. Gör inget nummer av allergin, utan berätta lugnt och tydligt för barnet att du vet vad läget är.
  5. Använd skilda verktyg för olika rätter. Om du har en omfattande dukning säkerställer du då att alla kan tryggt plocka åt sig av bordets läckerheter.
  6. Var noga med hygienen i köket. Använd rena verktyg och ytor när du förbereder kalaset. Då minimerar du risken för korskontamination och stärker trygghetskänslan ytterligare.
  7. Rör inte ihop termerna. Laktosfri är inte samma som mjölkfri och glutenfri är inte samma sak som spannmålsfri.
  8. Om ett barn har en allvarlig allergi kan det vara på sin plats att säkerställa att du har koll på vad som händer och vad som krävs ifall av en exponering i uppstår i misstag. Se också till att ha de viktiga kontaktuppgifterna nära till hands.

Snellmans Köttförädings näringsexpert Suvi ordnade kalaset som finns på bilderna med beaktande av de deltagande barnens matallergier. Våra fantastiska mannekänger Erin, Kerttu, Enni, Leevi och Kalle stortrivdes framför kameran med föräldrarnas tillstånd. I Finland firades i medlet av oktober historiens andra matallergidag.

Other posts

april 13, 2021 Familjen Snellman nådde viktig milstolpe: Fabriken i Jakobstad drivs nu i sin helhet på förnybara energikällor Från och med den 1 april tillverkas alla Snellmans produkter med hjälp av förnybar energi.
Ansvarsfullhet
januari 14, 2021 Ett medvetet val med färre livsmedelstillsatser: ”Det underlättar vår verksamhet när vi har starka principer att luta oss mot” Ett tillsatsämne får aldrig blir ett självändamål. Behöver vi inte använda en tillsats så gör vi inte det.
Ansvarsfullhet