Tunnbröd med varm sötpotatis-linssallad och chorizo

Detta recept från Made from scratch bloggen var med i vår tävling ”All Natural-smakresa”. I tävlingen utmanade vi finländska bloggare att skapa sitt eget recept med våra helt tillsatsfria All Natural-korvar.

Ingredienser

Ört-vitlökstunnbröd

20 g jäst

2 dl ljummet vatten

3 dl vetemjöl

2 dl grahamsmjöl

2 tsk torkad timjan

1–2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1⁄2 msk honung

1⁄2 tsk salt

Varm sötpotatis- linssallad:

500 g sötpotatis

1 dl belugalinser

1 tsk buljongpulver (eller 1/2 tärning)

flingsalt och peppar

torkad timjan

olivolja

1 stor näve rucola

Yoghurtsås:

100 g turkisk yoghurt

1 msk citronsaft

1 tsk honung

salt & peppar

Chorizo:

2 pkt Snellman All Natural Chorizo

gör så här

Ört-vitlöks tunnbröd:

Smula ner jästen i en degblandare med degkrok eller i en bunke. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt mjöl, timjan, olivolja, honung och pressad vitlök. Rör ihop till en deg och tillsätt sedan saltet. Knåda degen i några minuter, degen kommer att vara lätt kladdig. Strö över mjöl och lägg en fuktad bakduk över bunken. Låt degen jäsa till dubbel storlek.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela upp den i 6 lika stora bitar, ca 95 gram styck. Knåda till runda bullar. Låt vila under bakduk ett par minuter.

Hetta upp en lätt oljad stekpanna eller grillen. Kavla ut bullarna till tunna bröd. Nagga bröden och stek dem en åt gången, 2-3 minuter per sida så att de får färg. Bröden smakar bäst när de är nygräddade.

Varm sötpotatis-linssallad: 

Värm ugnen till 200 grader. Skölj sötpotatisen, du behöver inte skala den. Skär den i jämnstora tärningar och sprid ut tärningarna på en bakplåtsklädd plåt. Ringla över olivolja, krydda med flingsalt, peppar och timjan. Stek i ugn i ca 15 minuter tills tärningarna är mjuka.

Koka upp 2 dl vatten. Skölj linserna under kallt vatten och häll dem i en kastrull tillsammans med buljongpulver. Låt koka i 20-25 minuter tills linserna har lätt tuggmotstånd. Blanda linserna med sötpotatistärningarna och ruccolasallad.

Youghurtsås: Blanda yoghurt med pressad citronsaft och honung. Smaka av med salt och peppar.

Chorizo: Stek eller grilla korven. Sätt ihop bröden med batat-linssallad, yoghurtsås och två chorizokorvar.

Tips!  Citronhalvan som blir över från såsen kan du grilla. Grilla snittytan av citronhalvan tills den får färg, citronen får då en sötare smak. Pressa saften över maträtten.

Relaterat innehåll