Våra produkter Vårt ansvar Familjen Snellman Recept På gång Kontakta oss
Mustig fläskgryta med rotfrukter i ugn

Fläskfilé i mustig gryta med rotfrukter i ugn

4
01:30
Fläskfile recept

I denna rätt jobbar alla ingredienser tillsammans för maximal smak och saftighet och du får tid för annat under tiden. Det goda spadet från köttet, grönsakerna och citronen blir en delikat sås tillsammans med crème fraiche.

Ingredienser
Gryta:
  • 1 st Fläskfilé av lantgris
  • 600 g potatis (färskpotatis)
  • 400 g morötter
  • 100 g fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 liten kålrabbi
  • 1 liten zucchini
  • 2 msk rapsolja
  • salt och peppar
Buljong:
  • 4 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 msk smält smör
  • 1 dl hackad persilja
  • 3 krossade vitlöksklyftor
  • saft av en halv citron
Sås:
  • spad ur formen
  • 1 brk crème fraiche
  • 2 msk majsstärkelse utrörd i kallt vatten
Gör så här
  1. Tvätta potatisen och skär den i klyftor. Skala morötterna och skär dem i grova bitar. Ansa fänkålen, skär bort rotfästet och skär den i skivor.
  2. Skala löken och strimla den. Skala kålrabbin och skär den i tärningar. Skär zucchini i bitar.
  3. Varva alla grönsaker och rotfrukter i en stor ugnsform. Ringla över rapsolja och krydda med salt och peppar. Stek grönsakerna i ugnen i på 175 C i 25 minuter.
  4. Under tiden grönsakerna steks, förbered köttet och buljongen.
  5. Köttet; putsa filén från eventuella senor och massera sedan in salt och peppar, vi har använt en pepparmix med flera olika sorters peppar.
  6. Värm en stekpanna riktigt het och tillsätt en klick smör. Bryn filén runt om i pannan, bara tills den fått fin färg på ytan, inte längre. Ta sedan köttet av värmen.
  7. Ta ut grönsakerna ur ugnen och placera köttet i mitten av formen tillsammans med grönsakerna. Stick ner en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
  8. Rör ihop alla ingredienser till buljongen, den går enklast att blanda ihop då du använder varmt vatten.
  9. Häll buljongen över grönsakerna och köttet. Vispa gärna ur stekpannan som du stekte köttet i med litet vatten och häll även detta över köttet.
  10. Stek alltsammans i 25 – 30 minuter i 175 C tills köttermometern visar 70 grader. Ta upp köttet på en skärbräda och låt vila en stund innan du skär upp det i skivor.
  11. Häll av spadet ur formen i en liten kastrull, koka upp och tillsätt crème fraiche. Smaka av såsen och red av med majsstärkelse.

Hitta Snellmans produkter nära dig

Sök enligt postnummer eller hemort och navigera dig fram till fantastiskt goda produkter i din butikshylla

Skriv en recension